Národní krojový ples 2008 (foto František Synek, FoS ČR)AKTUALIZOVÁNO 1. 2. 2009
    Národní krojový ples 2009 je zrušen z ekonomických důvodů. Více informaci najdete v tiskové zprávě na stránkách Folklorního sdružení České republiky.

    V sobotu 7. února 2009 se koná poprvé v Obecním domě v Praze Národní krojový ples Folklorního sdružení ČR. Na ples se sjede dva a půl tisíc účastníků z celé České republiky i zahraničí, z toho nejméně polovina přijde v krojích svého regionu nebo své země. Pořadatelé vyšli vstříc stále rostoucímu zájmu návštěvníků, a tak se tato unikátní podívaná přemístí z pohostinného města Žďáru nad Sázavou po jedenácti letech do Prahy. Národní krojový ples FoS ČR 2009 je současně oficiální doprovodnou akcí k českému předsednictví v Radě Evropské unie.

    Národní krojový ples 2009 Národnímu krojovému plesu každý rok vtiskne charakter lidová kultura jedné z etnografických oblastí České republiky. V r. 2009 budou vévodit plesu tance, písně a melodie i výrobky lidových umělců širšího Plzeňska a Karlovarska. Na celonárodním plese samozřejmě nemohou chybět ani ostatní regiony a přijedou také špičkové zahraniční soubory.

    Národní krojový ples 2008 (foto František Synek, FoS ČR) Ve Smetanově síni bude probíhat pestrý program napříč všemi žánry. Hrát, zpívat a tančit budou folklorní soubory Jiskra a Mladina z Plzně, Úsměv z Horní Břízy, Rokytka z Rokycan, Šumava z Klatov, Vojenský umělecký soubor Ondráš, Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů, pražský folklorní soubor Rosénka, Gaudeamus VŠE Praha a folklorní soubory ze zahraničí. Folklorní program vystřídá BAND Felixe Slováčka, členky baletu Národního divadla, mistři světa ve stepu a skupinovém break dance, dechová hudba Klatovští dragouni a řada dalších umělců. Jako každým rokem zpestří program předtančení a bohatá tombola, do které se sejdou ceny z celé republiky.

    Do Sladkovského spolu s Riegrovým sálem je připraven mezinárodní program za účasti folklorních souborů z Francie, Švédska a Slovenska, ČR bude reprezentovat VUS Ondráš, Gaudeamus VŠE Praha a další umělci.

    Národní krojový ples 2008 (foto František Synek, FoS ČR) Plesový program v Gregrově a Palackého sále uspořádala agentura Part Agency pro příznivce moderní hudby. Vystoupí Lucie Bílá, Pavlína Senič, Boney M PARTy Group, Golden Storm a Legendy se vrací s Petrem Šiškou. Program uvádí DJ Martin Hrdinka.

    Hrát, zpívat i tančit se bude také ve všech foyerech a restauračních zařízeních, kde Asociace kuchařů a cukrářů ČR a Francouzská a Plzeňská restaurace Obecního domu připravují krajové i zahraniční speciality. Účinkují karlovarské soubory Dyleň, Marjánek a Stázka, Vsacan ze Vsetína, Čtyřlístek z Nového Strašecí, Jaro z Ústí nad Orlicí, pražské soubory Kytice, Šarvanci, Vycpálkův soubor, Betty, Krušpánek s cimbálovou muzikou Kyčera, krajanské sdružení Slovácký krúžek Praha ad.

    FoS K Národnímu krojovému plesu patří i řada doprovodných programů: v Českém centru Praha se uskuteční výstava Folklor Party, v Národním muzeu výstava Historie sexuální výchovy v Čechách, v Galerii Lapidárium, Rámová 6, Praha 1 výstava Oceněná města a ve Slovenském institutu v Praze bude vystavovat svoje fotografie Peter Hargaš pod názvem Žánrové obrázky z Prahy a Bratislavy.

    Národního krojového plesu se zúčastní řada hostů z EU, mezinárodních organizací IOF, CIOF, zástupci vlády, vládních institucí a ambasád. Záštitu nad Národním krojovým plesem FoS ČR 2009 převzali předseda vlády ČR Mirek Topolánek, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miroslava Němcová a generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík. Ples pořádá Folklorní sdružení ČR, Folklorní unie Prahy a Středočeského kraje, Folklorní sdružení širšího Plzeňska, Folklorní sdružení Karlovarska, PartAgency a.s., Asociace kuchařů a cukrářů ČR, Francouzská a Plzeňská restaurace Obecního domu, Hasičský záchranný sbor ČR, hlavním partnerem je Skupina ČEZ, dalšími partnery CPI Hotels a.s., Hydroprojekt CZ a.s., České dráhy a.s., Pfizer spol. s r.o., Global Assistance a.s., OSA, spolupořadateli jsou Úřad vlády ČR, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Olomoucký kraj, Hanácké folklorní sdružení, Česká asociace Sport pro všechny, Sdružení PRSV, Sdružení historických sídel ČMS, Obecní dům ad. Mediálními partnery jsou Český rozhlas, Radio Proglas, Dětská tisková agentura, Česká televize, časopis Folklor, ACR Alfa, Místní infostránky, Informační server www.borovice.cz.

    Více na www.folklornisdruzeni.cz

    Autor