Zlatý Ámos V úterý 9. února začínají regionální kola ankety o nejoblíbenějšího učitele Zlatý Ámos 2010. Úkolem poroty je vybrat z regionálních kol dvanáct semifinalistů. Nebude to jednoduché.
    V regionálních kolech nejvíc záleží na žácích. Ti musí připravit obhajobu svého návrhu, musí přesvědčit porotu, že právě jejich paní učitelka nebo jejich pan učitel je skutečně tím nejoblíbenějším. Organizátoři žákům žádná pravidla nestanovili, určili pouze časový limit, obhajoba by neměla být delší než pět minut. „Z minulých ročníků víme, že děti jsou nesmírně vynalézavé a pokud nominovaly skutečně svou oblíbenou učitelku nebo oblíbeného učitele, připraví obhajobu vtipnou, originální, poutavou a přesvědčivou,“ říká ředitel ankety Zlatý Ámos Slávek Hrzal. Děti přípravě obvykle věnují hodně volného času, v roli poradců působí v mnoha případech rodiče, spolužáci i členové učitelského sboru.

    Regionální kola Zlatého Ámose, to však není jen soutěž. Je to zároveň milé setkání, při kterém organizátoři a partneři ankety Zlatý Ámos poděkují všem nominovaným za jejich práci a předají jim dekrety, které dotvrzují, že ve školním roce 2009/2010 byli svými žáky zvoleni ve svých školách jako nejoblíbenější. Vážnost regionálních kol potvrzuje i to, že se konají přímo v budovách krajských úřadů a že pedagogům přijdou osobně poděkovat za jejich práci i hejtmani Stanislav Mišák (Zlínský kraj) a Michal Hašek (Jihomoravský kraj) a v kraji Moravskoslezském náměstkyně hejtmana Věra Palková.

    Pouze jediné regionální kolo je letos v krajích českých a to v Praze, v Poslanecké sněmovně parlamentu ČR. „V dnešní době, která žije z negativity, se o učitelích a učitelkách většinou dočteme jenom to negativní. Anketa Zlatý Ámos jde opačně, lepší cestou. Cestou dobrých příkladů.V tom je její přínos,“ říká poslankyně Anna Čurdová, která se dětmi i jejich pedagogy setká na regionálním kole v Praze.

    Semifinále ankety Zlatý Ámos 2010 bude 3. března v zrcadlových sálech Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Finále pak 26. března v kongresovém centru hotelu Olšanka v Praze. Slavnostní korunovace na je již tradičně spojena s oslavou Dne učitelů, proběhne na Kantorském bále v sobotu 27. března v hotelu Belvedere v Praze 7. Přehled regionálních kol a další informace:<br.http://www.zlatyamos.cz/
    DTA, Praha, tel. 603 426 422
    zlatyamos(zavináč)zlatyamos.cz

    Autor