Kolik asi letos dorazí lidí? A jaké bude počasí? Tyto dvě otázky běží hlavou zhruba první lednový týden všem organizátorům tradičního novoročního pochodu Tříkrálová Okoř, který pořádají roztocké turistické oddíly mládeže. A že je to pochod tradiční, dokazuje již samotné číslo ročníku – 44.

    Pochod byl solidně propagován na internetu i v rozhlase, reportáže přinesl Český rozhlas 2 i Regina, televize Metropol pozvala výřečného Ondru Šejtku, aby představil pochod a tomíky vůbec, mladí reportéři téhož media dorazili dokonce i na sobotní start pochodu…

    Tříkrálová Okoř 2012 - na startu (foto Tomáš Novotný)Tříkrálová Okoř 2012 - na startu (foto Tomáš Novotný) Jak to tedy dopadlo? I přes poměrně nevlídné, větrné a lehce uplakané počasí dorazilo na start ke staré škole ve Vokovicích na 600 pochodníků, kteří se rozhodli zdolat 13, 16, 28 nebo 44 km dlouhou trasu. První příjemná zastávka čekala výletníky u sv. Juliány, kde sehraná rodina Levých grilovala klobásky, připravovala svařené víno a čaj. Statečně šlapali mladí i staří, potěšitelná je účast několika turistických oddílů, které se sjely z Prahy, Poděbrad či dokonce z dalekého Úštěka. Plný autobus roztockých byl tradicí a samozřejmostí…

    Tříkrálová Okoř 2012 - v podhradí čekaly na pochodníky ukázky sokolnictví (foto Tomáš Novotný)Tříkrálová Okoř 2012 - v podhradí čekaly na pochodníky ukázky sokolnictví (foto Tomáš Novotný) Na hradě Okoři, který je od Vokovic vzdálen 13 km a který je také největším lákadlem pro všechny zúčastněné, bylo připraveno Malé turistické sázení, čili MATUS (kvíz o 16 otázkách ze všech oblastí), stanoviště s kontrolním razítkem v restauraci Dělová bašta a také novinka letošního ročníku! Šermíře tam vystřídal sokolník, který předváděl dravé ptáky: orla, puštíka, sovici, výra, káně a poštolku, přičemž poslední dva jmenované pak volně pouštěl k letu.

    Na Okoři část pochodníků končila, do Roztok se svezla busem, ale ostatní stateční pochodovali dále přes Noutonice, Přílepy, Statenice, Černý Vůl, Únětice a Tiché údolí až do roztockého zámku.

    Tříkrálová Okoř 2012 - v cíli v Roztokách (foto Zuzana Antošová) V podloubí se ozývaly hlásky tří králů, kteří pěli a rozdávali upomínky, v zámecké stodole (letos provizorně otevřené vzhledem k rekonstrukci zámku) čekalo na vyfoukané turisty další občerstvení v podobě domácích koláčů a teplého čaje. Při odpočinku všechny obveselovali dva Vadštejnovi zběhové – šermíři-povídálci – kteří přítomné bavili jednak předváděním zbraní, jednak náborem rekrutů do vojska (které po zacvičení obdarovali stříbrňákem), a jednak komentováním veškerého dění ve stodole.

    A-TOM Za organizaci a nasazení děkujeme rodině Levých a Jiráků, a především Jindře Zoufalé.

    44. ročník pochodu se vydařil. Už nyní Vás srdečně zveme na jubilejní 45. ročník, který startuje 5. ledna 2013!

    Autoři