Osmý ročník celorepublikového projektu Dětský čin roku zná své vítěze. Ocenění v sedmi soutěžních kategoriích projektu převzali vítězové na Staroměstské radnici v Praze 29. listopadu 2012. Kromě věcných dárků, diplomů a šeku na pomůcky pro školu získal každý oceněný voucher na letecký simulátor iPILOT a na vyjížďku na koni. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnili patroni jednotlivých kategorií, mezi kterými nechyběl Jan Révai, Jitka Čvančarová nebo několikanásobný paralympijský vítěz Jiří Ježek.

    Příběhy, které děti letos do projektu přihlásily, soutěžily v sedmi kategoriích: Záchrana lidského života; Pomoc v rodině; Pomoc jiným dětem; Pomoc ostatním lidem; Pomoc přírodě, Dobrý nápad a Pomoc n@ netu. Kromě těchto cen byla udělena i Zvláštní cena Učitelských novin za nejlépe napsaný příspěvek. Výherci soutěžních kategorií získali dárky od partnerů, možnost vyzkoušet si letecký simulátor nebo si užít hodinovou vyjížďku na koni a také šek pro svoji školu na 10 000 Kč, určených na nákup školních pomůcek.

    Slavnostní vyhlášení moderoval Aleš Háma, čestný předseda nadačního fondu Dětského činu roku. Malí vítězové poté přítomným divákům přečetli své příběhy spolu s hercem Janem Révaiem, patronem kategorie Záchrana lidského života, herečkou Jitkou Ćvančarovou, patronkou kategorie Pomoc v rodině, zpěvákem Zbyňkem Drdou, patronem kategorie Pomoc jiným dětem, herečkou a zpěvačkou Petrou Černockou, patronkou kategorie Pomoc přírodě, vícenásobným paralympionikem a mistrem světa v cyklistice Jiřím Ježkem, patronem kategorie Pomoc ostatním lidem, herečkou Zorou Jandovou, patronkou kategorie Dobrý nápad a Jakubem Kohákem, patronem kategorie Pomoc n@ netu.

    Jednotlivé příběhy si můžete přečíst na www.detskycinroku.cz

    Výherci obdrželi dárky od sponzorů projektu – společností Whirlpool, Epline, seznam.cz a iPILOT. „Projekt Dětský čin roku má v České republice již dlouhou tradici a jsem velmi rád, že si za tu dobu stačil získat pozornost nejen médií, ale také škol a zájmových sdružení. Chtěl bych všem výhercům poděkovat za jejich statečnost a snahu pomáhat, kterou s hrdostí odměňujeme,“ prohlásil Radek Novotný, generální ředitel společnosti Whirlpool ČR.

    O projektu Dětský čin roku

    Projekt Dětský čin roku probíhá pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a primátora hlavního města Prahy primátora Doc. MUDr. Bohuslava Svobodu, CSc. Organizátorem je nadační fond Dětský čin roku a hlavním partnerem projektu společnost Whirlpool CR. Dětský čin roku vznikl na Slovensku v roce 1999 z iniciativy společnosti Whirlpool Slovakia a dosud se do něj zapojilo více než půl milionu dětí. V České republice byl projekt Dětský čin roku poprvé neoficiálně představen v roce 2004. Zapojit se do něj mohou žáci základních škol, speciálních základních škol a osmiletých gymnázií z celé ČR, kteří vykonali nějaký pozoruhodný dobrý skutek, nebo si všimli skutku svého stejně starého kamaráda a napíší o něm. Soutěží se v 7 kategoriích: Záchrana lidského života; Pomoc v rodině; Pomoc jiným dětem; Pomoc ostatním lidem; Pomoc přírodě; Dobrý nápad a Pomoc n@ netu. Děti nejen píší a posílají své příběhy, ale jako členové dětské poroty rovněž rozhodují o vítězích v jednotlivých kategoriích.
    Více na www.detskycinroku.cz

    Autor