Asociace malých debrujárů zahájila 1. ledna 2016 nový mezinárodní projekt s názvem ARBOJ 2016.

    Projekt navázal na společný projekt českých a kanadských debrujárů STROMY – ARBOJ, který probíhal v letech 2014 a 2015. Nový projekt připravila AMD sekce biologie + ekologie pod vedením Andrey Tláskalové ve spolupráci s Mezinárodní federací malých debrujárů (F.I.P.D.).

    Projekt má vést debrujáry k poznání, že věda nejsou jen pokusy, ale také dlouhodobá pozorování, ke kterému je třeba značné vytrvalosti. Chce společnou aktivitou provázat a kontaktovat debrujárské kluby a případné další zájemce v různých zemích a naučit děti uvědomovat si význam spolupráce s jinými subjekty při pozorování a ochraně přírody.

    Díky projektu se děti mohou seznámit se základy fenologie.

    Fenologie je definována jako studium viditelných fází růstového cyklu dřevin, jejich načasování, doba trvání a jejich vývoj v závislosti na lokálních podmínkách prostředí -změny ve výskytu, nástupu a ukončení těchto fází, možný vliv znečištění ovzduší na porosty zejména s ohledem na dobu a trvání expozice. Získané výsledky slouží k hodnocení a objasnění aktuálního stavu jednak jednotlivých stromů, jednak k hodnocení vlivu podmínek prostředí, např. změny a výkyvy meteorologických faktorů.

    Všichni zájemci o zapojení do tohoto projektu obdrží dendrometry pro měření a závěrečné vyhodnocení. Mohou využít i nabízených informací a seminářů, o kterých lze pravidelně najít informace na stránkách http://debrujar.cz.

    Propozice ARBOJ 2016 najdete zde:
    http://debrujar.cz/clanek/2015090036-arboj-2016-propozice

    Autor