Jen do konce října je čas na nominaci té „nej“ aleje. Už brzo uvidíme, zda se Alejí roku 2018 stane alej prastará nebo nově vysazená, alej z listnáčů nebo jehličnanů, alej z města nebo alej zasazená do krajiny.

    Nominovat Vaši oblíbenou alej je snadné. Pošlete 1 až 3 kvalitní fotografie a napište, proč by právě „Vaše“ alej měla vyhrát.

    „Krajina bez alejí je jako obraz bez rámu.“

    Oblíbenou alej lze ocenit různým způsobem – jeden z nich nabízí již sedmý ročník ankety Alej roku, kterou již tradičně vyhlašuje spolek Arnika. Prestižní soutěž vznikla ve spolupráci se Zeleným domem Chrudim v roce 2011 a od té doby se zde představily více než dvě stovky alejí z celé České republiky.

    Nominovat je možné jakékoliv stromořadí od klasické zámecké nebo parkové aleje až po stromořadí lemující silnice a cesty, jednostranné i oboustranné. Cílem ankety není mapovat pouze historické aleje staletých stromů nebo krásná zámecká stromořadí – anketa poskytuje prostor pro osobité příběhy a vlastní kritéria výjimečnosti a kouzla nominovaných alejí. Přihlásit alej do ankety je snadné a stačí k tomu pořídit alespoň jednu fotografii aleje a případně připojit příběh, jenž se s alejí či nominací pojí.

    Anketa upozorňuje na význam alejí a stromořadí v tradiční krajině České republiky. Účastí v anketě lidé vyjadřují úctu ke stromům, vnímavost a vztah ke svému okolí, ke svému městu, obci a kraji. Současně je anketa vzkazem pro správce komunikací, představitele obcí a další subjekty, že lidem není zacházení se stromy lhostejné.

    Oceněny jsou: vítězné aleje, autoři nominací, vyhlašují se krajské aleje roku a fotosoutěž o nejlepší fotografii. Vítězové se mohou těšit na unikátní a hodnotné ceny!

    Kategorie ankety ALEJ ROKU :
    1) ALEJ ROKU 2018 – celostátní soutěž
    2) ALEJ ROKU V REGIONU 2018 – 14 regionálních vítězek
    3) FOTOSOUTĚŽ

    Ukončení nominací: 31.10.2018

    Zahájení hlasování: 6. 11. 2018

    Jednoznačně největší počet nominovaných alejí přichází z Pardubického, Středočeského kraje, Jihočeského, Jihomoravského, Olomouckého a kraje Vysočina – Vysočina trůní i na celorepublikovému žebříčku jako kraj s největším počtem alejí v zemi.

    Jaká alej bude vítězkou letos?

    Anketu Alej roku pořádá Arnika

    alejroku.cz

    Autoři